• Zoek Delicatesse

Birra Baladin: Unieke Bieren uit Piozzo, Italië

Birra Baladin: La Storia

Het verhaal van Baladin begint in het dorpje Piozzo ten zuiden van Turijn in de Langhe. Het is dit dorpje waar eigenaar Teo Musso in de jaren tachtig begint met het ontwikkelen van bier vanuit zijn ouderlijk huis. Op 78 hectare grond produceert hij zijn eigen ingrediënten waarbij hij voor energie vertrouwt op de zon. Vele bezoeken aan Vlaanderen en jarenlange ontwikkeling van het brouwen van de bieren van Baladin zorgen voor de hoogwaardige producten die op dit moment door hem op de markt worden gebracht.

Godfather of Baladin: Teo Musso

Teo Musso is opgegroeid in Piozzo, in een wijnfamilie. Meerdere conflicten zorgden ervoor dat hij zich vaak afzette tegen zijn ouders. Van huis uit wilde zijn vader dat Teo de huisgemaakte wijn dronk. Zijn passie voor bier was snel geboren. Vanuit zijn zelfgemaakte bierbrouwerij in zijn ouderlijk huis heeft hij zijn passie voor bier laten uitgroeien tot een waanzinnige fabriek in Piemonte en tientallen Baladin pubs en een Baladin hotel in bezit

Unieke bieren

De bieren van Baladin zijn uniek omdat deze niet worden gefilterd, niet worden gepasteuriseerd en hergisten op de fles. Dit is de reden dat het bier langzaam evolueert waardoor er een natuurlijke variatie in smaak ontstaat. Om de kwaliteit van de bieren te waarborgen, is een relatief lang proces nodig. Bij de meeste bieren kost het drie maanden om de bieren te maken: één maand voorbereiding, één maand hergisting en één maand stabilisatie. Teo ziet bier als een ambachtsproduct dat bij voorkeur gecombineerd wordt met eten.

Baladin heeft meer dan 30 soorten bier, waarvan vrijwel alle bieren een eigen verhaal hebben en zijn ontstaan vanuit de wens van Teo Musso om te blijven experimenteren en inspireren. Isaac (zoon) en Nora (toenmalige vrouw) zijn bijvoorbeeld vernoemd naar de naasten van Teo Musso, Nazionale en L’IPPA zijn geproduceerd van 100% Italiaanse ingrediënten. Birra Baladin Leön was oorspronkelijk bedoeld als kerstbier (met de naam Noël), maar vanwege het succes werd het product jaarrond beschikbaar. Daarnaast produceert Birra Baladin bieren als eerbetoon, maar ook passend bij seizoenen en feestdagen: Baladin Rock’n’Roll als eerbetoon aan de oude rock’n’roll scene, Baladin Zucca (pompoenbier) voor Halloween en Baladin Noël speciaal voor kerstmis.

De Xyauyù serie van Birra Baladin zijn echte ambachtsbieren, ontstaan vanuit het verlangen van Teo Musso om te blijven experimenteren met een belangrijk element in bier: oxidatie. Normaal een van de typische gebreken van bier, maar Teo Musso wilde dit omzetten in een kwaliteit.  Het is een levend bier van hoge gisting dat – na te zijn blootgesteld aan de lucht van het Langhe- een nieuw en uniek product wordt. Door deze blootstelling heeft het bier geen schuimkraag. In de loop der jaren is de Xyauyù familie, doormiddel van experimenteren, steeds verder uitgebreid: Barrel, gerijpt in rumvaten; Fumè, gerijpt in Schotse whiskyvaten; Kentucky, met de infusie van sterke Italiaanse sigaar en Kioke, gerijpt in traditionele Japanse vaten die werden gebruikt om sojasaus te fermenteren. Ook zijn er bieren geproduceerd die rijpen in wijnvaten die eerder waren gebruikt voor rode en witte wijnen van uitmuntende kwaliteit. Het experimenteren stopt nooit!

Contact

Exclusief distributeur in Nederland: Wine & Spirits

Kranenburgweg 147
2583 ER Den Haag
Nederland
 +31 (0)85-7731991
 E-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.