• Zoek Delicatesse

Hof van Seghwaert: altijd een beleving

perensap hof van seghwaert

Hof van Seghwaert

De Hof van Seghwaert is een oude boomgaard in Seghwaert Zoetermeer. Tot  circa 2010 is deze gaarde onderhouden geweest door een teler, daarna raakte de boomgaard verwaarloosd.
In 2014 nam Bert Dekkers het initiatief en namens een groep buurtbewoners is hij met de gemeente in gesprek gegaan om de gaarde te behouden en om te vormen naar een wijktuin.
November 2014 is men van start gegaan met het snoeien van de bomen en de aanleg van een pad. Later werden een bijenstal, een kippenhok, stiltetuin, wijngaard en een groente- en vruchtentuin gerealiseerd. Een deel van de boomgaard is speciaal voor kinderen ingericht en uitgerust met een uitkijktoren en blotevoetenpad. In 2016 is bij het terras ruimte gemaakt voor een buitenkeuken en pizzaoven.
Dit alles doen zij samen met andere maatschappelijke organisaties zodat de tuin, naast een ontmoetingsplek voor de buurt, ook kansen biedt voor participatieprojecten.

De peren

Er zijn in de Hof van Seghwaert nu nog zo’n 360 perenbomen van het ras Conference en ca.180 bomen van het ras Doyenne de Comice.
Voor het onderhoud, met vooral de zomer- en wintersnoei hebben de vrijwilligers van De Hof een cursus onder leiding van professionele krachten gevolgd.

De 540 bomen zorgen in de maand september voor een oogst van gemiddeld 6.000 kilo peren. Dit verschilt per jaar. Een bedrijf perst van de peren perensap. Deze flessen perensap zijn voor de Hof van Seghwaert een belangrijke bron van inkomen. Als dat niet lekker uniek is?

Meer informatie perensap en producten?

Meest actuele informatie via de Facebookpagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.